Bomen, hagen en struiken integreren op en rond agrarische bedrijven kan een meerwaarde vormen voor dierwelzijn, klimaatrobuustheid en een duurzaam verdienmodel voor de boer. Maar agroforestry kan ook bijdragen aan het bufferen van water, koolstofvastlegging en het verbeteren van de bodem en biodiversiteit. We kunnen dus vraagstukken van beleidmakers rondom deze thema's oplossen middels agroforestry mét boeren! Maar hoe pak je het aan als gemeente om boeren te motiveren en sámen aan de slag te gaan?
Dyon Temming legt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe dit werkt en welke vormen van agroforestry passend zijn in het Twentse landschap. Als landschapsontwerper en expert op het gebied van agroforestry legt hij de link met ecosysteemdiensten. Ook spreekt hij de taal van de boer en werkt hij veel samen met collectieven. Michiel Vreriks en Sarah de Weerd werken vanuit VKON aan een toekomstbestendige veehouderij. VKON is één van de kennispartners in het Agroforestry Netwerk Overijssel. Een project waarmee zij geruime tijd ervaring hebben opgedaan is 'Boeren met bomen', waarbij melkveehouders actief agroforestry toepassen in de vorm van voerderhagen.
Het Agroforestry Netwerk Overijssel heeft als doel het thema agroforestry in de provincie Overijssel breed voor het voetlicht te brengen. Een team van experts en verbinders organiseren verschillende activiteiten voor een brede groep geïnteresseerden vanuit de agrarische sector. Door goede demonstratieprojecten te ontwikkelen delen we kennis en ervaringen over verschillende agroforestry systemen in de praktijk, ontwikkelen we nieuwe kennis en faciliteren we samenwerkingen voor de afzet van producten. Daarnaast brengen we agroforestry ook onder de aandacht bij beleidsmakers van provincie, gemeenten en waterschap.